Ik geef meteen toe dat de titel geleend is van het meest populaire en snelst groeiende chocolademerk van Nederland of misschien wel van Europa? Tony’s Chocolonely is niet voor niets marktleider geworden en heeft Milka achter zich gelaten. Zonder noemenswaardige marketingkosten zorgt Tony voor een ongekende, ongelofelijke en onweerstaanbare marktverovering in het zoete segment en laat concurrenten hierdoor verbitteren. De magie van Tony zit niet alleen in de verpakking. Naast de overheerlijke chocola, grappige verpakking en het authentieke verhaal zorgt de slaafvrije-strategie voor het markante purpose-driven verschil. Tony is een missie en niet alleen maar een lekkernij. Bedrijven met een maatschappelijke missie hebben marketing een nieuwe betekenis gegeven en hebben intussen aangetoond dat cultuur de nieuwe campagne is.
“Tony is een missie en niet alleen maar een lekkernij.”
Volgens Tony’s Chief Evangelist (de nieuwe naam voor HR Manager) Ynzo van Zanten is de bedrijfscultuur van Tony de kern van het succes van de organisatie, zo las ik in een recent interview met de evangelist van het bedrijf. Hoogst geïnspireerd door de magische cultuurkracht van Tony ben ik gaan geloven dat de horeca & hospitality ook ‘slaafvrij’ zou kunnen worden. Uiteraard bedoel ik dit niet helemaal letterlijk zoals Tony, maar ook weer niet helemaal abstract. Werken in de horeca, hospitality of zorg is allerminst ‘hot’. Werken als iedereen vrij heeft, heeft steeds minder animo. Gasten worden er ook niet makkelijker op, integendeel zelfs! De mondige, kritische gast heeft de hospitality-verwachtingen naar een ongekend hoog niveau getild. De review-gast staat ieder moment klaar om zijn pijlen af te vuren op een slechte ervaring en verwachtingen echt overtreffen lijkt steeds meer een utopie. Toch zijn er bedrijven die in deze nieuwe tijdsgeest bijzondere successen laten zien, waaronder Tony.
“Werken in de horeca, hospitality of zorg is allerminst ‘hot’.”
Gaan horeca & hospitality werkgevers nu ook geloven dat ze Chief Evangelisten moeten worden met een relevante, duurzame missie en dat daardoor Generatie Z wel gaat warmlopen voor een opleiding binnen deze branche? In Nederland werken in 2018 432 duizend mensen in de horeca en de verwachting is dat er nog 30 duizend bij moeten komen in 2019 gezien de structureel groeiende vraag. Bedrijven zonder missie en purpose krijgen een uitdaging: slaafvrije horeca & hospitality. Medewerkers willen zich als een vis in het water voelen. Cultuur is het water: de omgeving die zorgdraagt voor een optimale ontwikkeling van het individu, een productieve samenwerking met collega’s en een warme relatie met gasten en klanten. Succes gaat over gezond en vitaal water, dan blijven de vissen gezond.