Kantoor wordt Klantoord?

11/11/2020

Thuiswerken is het kind van de coronarekening? Op 15 maart kregen we allemaal het dringende en dwingende verzoek om naar huis te gaan. Thuisblijven was onze eerste vaccin tegen het levensbedreigend virus COVID-19. Iedereen bleef ook echt thuis, want niemand wist of het virus echt zo dodelijk zou zijn. Thuisblijven en thuiswerken werden de fundamenten van het nieuwe normaal waarin hele kantoorgebouwen verlaten werden. Een nieuwe ‘waste of space’ werd zichtbaar en het schrijnende fileprobleem in Nederland verdween als sneeuw voor de zon. In 2006 schreef ik nog een boek (Infarct!) over het dreigende verkeersinfarct. Mijn voorspelling was dat de ochtend- en avondspits in elkaar zouden overgaan in 2020. De oorzaak? Onze ‘nine to five’ kantoorcultuur. Iedereen haast
zich ’s ochtends naar kantoor en ’s avonds in de omgekeerde stress weer naar huis.

“BEST VREEMD HOE KANTOORCULTUREN LETTERLIJK EN FIGUURLIJK HEILIGE HUISJES ZIJN GEWORDEN WAAR BEDRIJVEN, ORGANISATIES EN POLITIEK NOOIT ECHT EEN OPLOSSING VOOR HEBBEN GEVONDEN.”

Rekeningrijden komt iedere tien jaar weer even naar boven, maar de grote instituten als ANWB zijn teveel een winkel geworden om zich daadwerkelijk met de fileproblematiek van de automobilist bezig te houden. En toen kwam COVID-19. De files zijn verdwenen onder het voorschrift van maximaal thuiswerken. Gelukkig leven we in een digitale samenleving waarin thuiswerken ook snel geregeld was. De bedrijven en organisaties die er niet klaar voor waren, hebben ongetwijfeld de digitale revolutie aan zich voorbij laten gaan.

“DE EIGENTIJDSE ORGANISATIE IS DIGIPROOF EN HEEFT DE KANTOORTUIN INGEWISSELD VOOR EEN LAPTOP.”

Het ‘Nieuwe Werken’ in een kantoortuin zonder eigen werkplek, met een bewust tekort aan werkplekken en met veel groen & koffie is nu het ‘Oude Werken’. Ik was nooit een fan van de kantoortuin. Het lijkt me echt een typische Nederlandse uitvinding. Heerlijk efficiënt, meetbaar en goedkoper dan het gezellige kantoormodel. Nee, het ‘Nieuwe Werken’ was toch teveel een ‘Spreadsheet Werken’ waarin de kosten centraal stonden. De coronacrisis laat meteen zien dat het concept niet virusproof is en hopelijk is daarmee het tijdperk van de willekeurige, kille en onpersoonlijke werkplek verdwenen. Never waste a good crisis, toch?! Thuiswerken is de nieuwe norm, het nieuwe normaal? Ik mag toch echt hopen van niet. Is een huis en een thuis bedoeld om in te werken? Krijgt ieder huis een kantoor in de voormalige garage of slaapkamer? Gaan we in de zomer een airco aanschaffen of een kantoortuinhuisje aanschaffen? Nee, natuurlijk niet.

“THUISWERKEN IS GEEN DOEL EN GEEN OPLOSSING, MAAR EEN MIDDEL EN EEN MINDSET.”

Een bedrijf bestaat bij de gratie van de kracht van de organisatie. De organisatie is de motor van de vennootschap en bepaalt het succes. De visie, missie, doel, strategie, purpose, cultuur, resultaten en successen worden bepaald door en met elkaar. Niet door thuis achter een beeldscherm te zitten om samen digitaal en virtueel een warme band te krijgen met elkaar. De mensen in de zorg kunnen ons toch echt niet helpen met thuiswerken. Het ‘Nieuwe Kantoor’ zal zijn geboorte gaan beleven na deze coronacrisis. Het wordt een inspirerende, gastvrije merkbeleving waar collega’s zich wekelijks laten inspireren en opladen om samen nog sterker te worden. Het woord kantoor gaat dan zeker de prullenbak in en het woord werken en medewerkers ook.

“EXPERIENCE CENTER IS EEN GOED BEGIN. OP DIE MANIER KUNNEN DE NIEUWE LEIDERS ZICH NOG BETER MANIFESTEREN MET HUN PURPOSE, PASSIE EN POWER.”

AFAS Experience Center is hét voorbeeld van innovatie en inspiratie. De nieuwe ontmoetingsplek bruist van inspiratie en staat niet voor niets op de Inspiratielaan. Toeval bestaat niet. Het is de plek waar de mensen van AFAS samenkomen en dat zijn niet alleen de eigen collega’s, maar alle stakeholders. Het Theater is het nieuwe magische centrum waar ‘werken’ niet meer in thuis hoort. Hoe staat het met jouw Experience Center? Veel succes met de geboorte van het nieuwe ‘samen met elkaar’.
Hospitality is nu Chefsache!

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.