De Relatiecode

In een wereld waarin technologie en AI steeds meer menselijke interacties vervangen, verliezen bedrijven iets essentieels: echte relaties. Medewerkers voelen zich minder betrokken, klanten zijn vluchtiger dan ooit en service verwordt tot een kostenpost in plaats van een onderscheidende kracht.

Dit is een wake-up call voor organisaties die inzien dat zakelijk succes niet alleen draait om cijfers, maar om mensen. Gastvrijheid is de onzichtbare kracht die medewerkers bindt, klanten loyaal maakt en bedrijven toekomstbestendig houdt. De Relatiecode is de sleutel. De Relatiecode bestaat uit zeven krachtige stappen waarmee bedrijven, organisaties en teams relaties kunnen verdiepen en verstevigen.

Lees hier meer over de zeven stappen:

Stap 1

BEREIKRIJK | De Uitnodigers

Ben jij bereikrijk? Bereikrijke mensen kijken uit naar de komst van (nieuwe) gasten, klanten of collega’s. Ze hebben zich al maandenlang met veel plezier voorbereid op hun komst. We noemen ze ‘uitnodigers’ of ook wel ‘voorprettige’ mensen. Ze hechten veel waarde aan de uitnodiging, de voorbereiding en alles wat er nodig is om de ontvangst fantastisch te laten verlopen. Ze verplaatsen zich in de situatie van de nieuwkomer en voelen zich als een ‘gids’ verantwoordelijk voor de weg die de nieuwkomer zal bewandelen naar de voordeur van de nieuwe omgeving. Bereikrijke mensen beseffen zich als geen ander dat de nieuwkomer de eerste dag, het eerste contact en de nieuwe organisatie spannend vindt.

Bereikrijke mensen doen er alles aan om die spanning weg te nemen. Ze nemen de zorgen, de spanning en het ongemakkelijke of zelfs onveilige gevoel weg bij de nieuwkomer. Ze zien het als een belangrijke eerste stap die niet fout mag gaan, omdat anders de nieuwkomer een valse start krijgt die niet meer goed te maken is. Je krijgt maar één kans voor een éérste indruk is de wijsheid die bereikrijke mensen voelen, begrijpen en omzetten naar bereikrijke, initiatiefrijke en voorprettige acties.

Bereikrijk tegeltje

Alert zijn en een proactieve houding aannemen voor een perfecte eerste indruk

Naar stap 2

Stap 2

BINNENVOELBAAR | De Verwelkomers

Ben jij binnenvoelbaar? Binnenvoelbare mensen staan altijd klaar om nieuwkomers te ontvangen. Ze begrijpen de magische kracht van een oprecht, echt en warm welkom. Daarom staan ze altijd op de juiste plek om nieuwkomers aan te zien komen. Ze kijken er letterlijk naar uit. Ze kijken om te zien. Ze weten dat mensen zich niet bekeken willen voelen, maar gezien willen worden. Ze maken van iedere ontvangst een blijvende begroeting. Hun lach, oogcontact en open armen zorgen voor een warm onthaal. Als het even kan, lopen ze de gasten tegemoet en staat de voordeur al een tijdje open. Niets is zo vervelend als aan te moeten bellen. Daarom staat de voordeur van een hotel altijd open.

De ‘open deur’ is het beste bewijs dat de gast, de klant, de collega, de nieuwkomer welkom is. Er is geen angst voor ongewenste mensen. Integendeel, er is volste vertrouwen in de nieuwkomer. Het hartverwarmende onthaal zorgt ervoor dat de gast veilig en zorgeloos over de drempel van de voordeur durft te stappen. De verwelkoming in de nieuwe omgeving neemt de spanning helemaal weg en opent de weg naar een aangename kennismaking, een prettige samenwerking en een innige verbinding. Mensen willen met open armen ontvangen worden omdat ze dan het makkelijkst zichzelf en vrij kunnen zijn in een nieuwe omgeving. Dat geldt niet alleen voor de baby die net geboren is, maar voor iedereen die ergens in een nieuwe wereld komt.

Binnenvoelbaar tegeltje

Iedereen hartelijk welkom heten, warm en inlevend zijn voor een gastveilige omgeving

Naar stap 3

Stap 3

LUISTERGEVIG | De Kennismakers

Ben jij luistergevig? Luistergevige mensen hebben het geluk dat ze heel goed kunnen luisteren naar andere mensen. Niet zomaar luisteren, maar actief luisteren. Ze begrijpen dat luisteren niet vanzelf gaat. Mensen gaan namelijk niet zomaar vanzelf praten. Dus, naar wie je luister je dan? Daarom stellen luistergevige mensen veel oprechte vragen vanuit een oprecht interesse. Ze willen weten wie de nieuwkomer is, wat iemand nodig heeft en gaan ook al nadenken over wat ze straks nog meer kunnen doen. ‘Wie luistert leert, leert mensen kennen’. Dat is de kunst van actief luisteren en interesse ontdekken. Luistergevige mensen willen andere mensen écht leren kennen.

Échte verbinding maken, begint met écht interesse. Interesse is het beste wat de nieuwkomer kan overkomen. Het bevestigt de oprechte aandacht en zorg die er is. Zonder interesse blijft de nieuwkomer een nummer in een veld van oppervlakkigheid. Het tonen van aandachtige, zorgvuldige en welgemeende interesse is de basis voor een nadere, diepere en duurzame verbinding. Verbindingen komen niet uit te lucht vallen. Ze vragen het eerste initiatief, de warme ontvangst en de oprechte interesse van de gastgever. Wie wil verbinden, zal de ander willen ontdekken en dat kan alleen maar met ‘vragen’. Daarom hebben luistergevige mensen het lef om te ontdekken. Ze weten, geloven en voelen dat verbindingen anders verloren gaan en beperkt blijven tot een oppervlakkig contact. Ze laten liever geen kans voorbijgaan om nieuwe mensen te leren kennen. De verbindingen die ontstaan maken vriendschappen, succesvolle organisaties en niet in de laatste plaats een duurzame samenleving.

Luistergevig tegeltje

Luistervaardig en geïnteresseerd zijn door de juiste vragen te stellen

Naar stap 4

Stap 4

OPLOSSELIJK | De Weldoeners

Ben jij oplosselijk? Oplosselijke mensen zijn continu mensen aan het helpen. Ze kunnen maar niet stilzitten en zijn altijd druk in de weer. Ze proberen alle vragen van de nieuwkomer niet alleen voor te zijn, maar vinden het heel fijn en prettig om de nieuwkomer te ontzorgen met alle zaken die nodig zijn voor een zeer aangenaam verblijf. Dat kan een verblijf zijn op een gezellig terras, in een mooi restaurant, in een hotel of meeting center of op een nieuw kantoor. Oplosselijke mensen weten dat er ook praktisch gezien altijd iets moet gebeuren. Door de juiste vragen te stellen als luistergevige, weet de oplosselijke collega precies wat er moet gebeuren om de nieuwkomer goed van dienst te kunnen zijn.

Service komt uit de Franse taal: servir. Het betekent ‘opdienen’. Je dient de bestelling, de oplossing op die iemand besteld, gevraagd of op gehoopt heeft. Oplosselijke mensen denken in oplossingen die mensen zoeken, wensen en willen. Als een oplossing werkt, ontstaat er opluchting. Oplossingen maken ingewikkelde zaken ‘ongewikkeld’. Het is de hulpkracht van oplosselijke mensen die nodig is om echt het verschil te maken in de praktijk. Woorden zijn mooi, maar acties spreken luider. Geen woorden, maar daden of niet lullen maar poetsen. Het zijn de bekende uitspraken over de kracht van het doen. Van denken, snel naar doen. Gewoon doen. Just do it.

Oplosselijk tegeltje

 Out-of-the-box denken en handelen inplaats van afwachten

Naar stap 5

Stap 5

VERRASVAST | De Waardegevers

Ben jij verrasvast? Verrasvaste mensen zijn altijd op zoek naar een verrassing voor de ander. Ze kunnen van een gewoon moment een bijzondere herinnering maken. Ze doen dit door altijd te kijken of er een aanleiding, een reden en een kans is om iemand extra aandacht te geven. Extra aandacht is het cadeau waar iedereen vrolijk en gelukkig van wordt. Sterker nog, verrassingen zijn de ultieme levensgelukmakers. Niets is zo krachtig als de onaangekondigde extra aandacht voor wie je bent, wat je doet en wat je betekent. Als je iets niet verwacht, overtreft het jouw verwachtingen en dat maakt dit het meest natuurlijke ‘geluksgevoel’. Echt waar. Wat je had verwacht, zal dit gevoel niet maken.

Wat je niet had verwacht, zal dat altijd doen. Daarom zijn verrassingen, attenties, cadeaus en alle andere onaangekondigde vormen van aandacht altijd de moeite waard. Ze zorgen en maken de blijvende herinneringen waar we jaren later nog over kunnen vertellen. Confetti in de envelop met de arbeidsovereenkomst is in essentie een hoopje gekleurd papier, maar als ritueel zijn het eigenlijk onuitgesproken woorden dat we uitkijken naar de komst van een nieuwe collega. Ik durf te wedden dat onze confetti nog jaren later onderwerp van gesprek is. Deze verrassing staat gegrift in het geheugen, het humane brein van de mens en zegt stiekem tegen het reptielenbrein: “Er is geen gevaar. Ik voel de liefde.” Een verrassing is een cadeau van aandacht voor mensen die zich veilig, thuis en bijzonder willen voelen. Wij allemaal.

Verrasvast tegeltje

Ongevraagd en onverwacht iets extra’s doen door creatief en dienstbaar te zijn

Naar stap 6

Stap 6

VERWENZAAM | De Bewonderaars

Ben jij verwenzaam? Verwenzame mensen worden altijd gelukkig van andere mensen gelukkig maken. Ze kunnen het op één of andere manier niet laten om meer te doen voor anderen dan voor zichzelf. Ze ervaren het plezier, het genot en het geluk om andere mensen gelukkig te maken, gelukkig te zien en vinden dat heel normaal. Verwenzame mensen blijven mensen extra aandacht geven. Het zijn eigenlijk verrasvaste mensen in herhaling. Ze stoppen niet meer met het zoeken naar kansen om mensen extra aandacht, zorg en attentie te geven. Ze hebben er een levensflow van gemaakt.

Ze blijven kijken om te zien: ze verplaatsen zich vrij makkelijk in de schoenen van de ander om te voelen, te begrijpen en te ervaren wat de ander nodig heeft. Eigenlijk worden ze een beetje ‘fan’ van de ander. De adoratie gaat misschien soms wel te ver. Dat risico kan ontstaan. Mensen verliezen zich weleens in de zorg voor de ander. Maar, meestal is het omgekeerde een groter probleem. Mensen zien steeds minder (vaak) wat andere mensen nodig hebben. In onze digitale samenleving hebben we wel oneindig veel contacten, maar lijkt empathie het moeilijk te hebben. Inleven, medeleven en medemenselijkheid staan niet bovenaan de ladder van de hyperindividuele samenleving en de social media die de Tv-zender is geworden van vooral ons eigen leven. Daarom zijn verwenzame mensen de helden van een duurzame, medemenselijke samenleving. Verwenzame mensen zijn de inspirerende mensen en helden in iedere gastvrije organisatie. Ze geven ons positieve energie om meer te doen voor anderen. Op die manier ontstaan er gelukkig gasten, klanten en collega’s en wie wordt daar niet vrolijk van? De beste levensverhalen gaan over mensen gelukkig maken. Verwenzame mensen laten ons zien hoe je dat het beste kunt doen.

Verwenzaam tegeltje

Echte persoonlijke verbinding maken door hartverwarmend te zijn en te willen behagen

Naar stap 7

Stap 7

TERUGLUSTIG | De Relatiemakers

Zijn onze gasten, klanten of collega’s teruglustig? Teruglustige mensen willen altijd terug naar die nieuwe plek waar ze zich veilig, comfortabel en vrij voelen. Ze kunnen eigenlijk niet anders. Ze voelen zich daar het prettigst en kunnen zich ook heel goed herinneren waarom dat zo is. Vaak kennen ze de namen van de gastgevers die dat gevoel mogelijk gemaakt hebben. Eigenlijk is dat niet zo vreemd, want bij de oprechte kennismaking hebben ze zich aan elkaar voorgesteld. Teruglustige mensen zijn gelukkige mensen omdat ze zich kunnen omgeven met gelukmakende mensen. Gastgevers in Geluk gaat over dat geluk dat andere mensen hebben ervaren in een nieuwe, vreemde en onbekende omgeving.

De Gastgevers in Geluk hebben de nieuwkomers in een mum van tijd zich thuis laten voelen. Het maken van dat thuisgevoel is het moeilijkste wat er is. Hoe doe je dat? Wat vraagt dat van de gastgevers/relatiemakers? Het antwoord heb ik hierboven gegeven. Het ontwikkelen van een thuisgevoel voor nieuwkomers is een menselijk proces van 7 stappen in 3 fases. Daar ging dit stuk over. Teruglustige mensen zullen ons nooit vergeten, zelfs onze naam niet. Ze hebben de ervaring opgeslagen in hun blijvende herinnering en kunnen die ervaring voor het leven delen. Er bestaat geen krachtigere marketing dan de kracht van gastvrijheid. Blijvende herinnering stuurt mensen altijd naar dezelfde gastvrije bestemming. Zo herinneren we onze favoriete vakantiebestemming.

Teruglustig tegeltje

Het verlangen naar een volgende ontmoeting realiseren 

Ik kom graag met je in contact.

Via onderstaand formulier kun je een eerste stap zetten!

Jouw gegevens zijn veilig, lees hier onze privacy- en cookieverklaring.