1 maart was het Nationale Complimentendag. Hét moment om stil te staan bij de kracht van complimenten. De Amerikaanse psycholoog Skinner ontdekte dat gedrag dat wordt beloond, herhaald wordt. De productiviteit van werknemers wordt namelijk gestimuleerd wanneer er waardering wordt uitgesproken op de werkvloer. Bovendien zorgt een compliment voor meer betrokkenheid, bevordert het de prestaties en is het geven van complimenten een kleine moeite, met een groots effect.

“De productiviteit van werknemers wordt namelijk gestimuleerd wanneer er waardering wordt uitgesproken op de werkvloer.”

Afgelopen 1 maart was het een hele koude dag met een gevoelstemperatuur onder de -10 graden Celsius. Vroeg in de ochtend zag ik een WhatsApp bericht binnenkomen van Ina, onze directie-assistente. Eigenlijk is ze helemaal geen directie-assistente en doet de functienaam toch meer denken aan een tandarts-assistente. Nee, Ina is eigenlijk de manager van de directie. Ze organiseert de directie hoogst efficiënt en is tegelijk erg zorgzaam. Ina heeft nog meerdere functie-bijnamen: moeder Regardz, manager leukedingen.nl, manager corporate events, inkoopmanager enz. Eigenlijk is ze een alleskunner met een groot Regardz hart.

“Ze organiseert de directie hoogst efficiënt en is tegelijk erg zorgzaam.”

Die ochtend opende ik haar app en kreeg een video bericht met daarin haar complimenten over mij. Ik merkte meteen dat complimenten ontvangen niet zo natuurlijk voelt. Het eerste gevoel is bijna beangstigend, maar het went snel. Ina had er werk van gemaakt en haar boodschap nam een rechtstreekse snelweg naar het hart. Het was Nationale Complimentendag op 1 maart en Ina wist dat als geen ander. Ik besloot om haar een hele originele complimentenvideo te retourneren en heb haar bedankt en geprezen voor onze 18-jarige relatie. Tegelijk besloot ik om alle afdelingsdirecteuren van ons Hospitality Center in Amersfoort ook een complimentenvideo te sturen. Aansluitende maakte ik voor alle locatiedirecteuren ook een video. Benieuwd hoe zo’n filmpje eruit ziet? Bekijk onderaan dit blog mijn filmpje voor José Del Olmo, Directeur OneMeeting.com op het Hospitality Center.

“Ik besloot om haar een hele originele complimentenvideo te retourneren en heb haar bedankt en geprezen voor onze 18-jarige relatie.”

Eerder maakte ik voor Jertske -onze HR manager die 12.5 jaar in dienst was- ook al een video vanachter mijn piano. Ik had de smaak te pakken. Complimentenvideo’s geven beleving bij een tekst en hebben zoveel meer impact dan een kort tekstje. Oprechte complimenten zijn oprechte emoties en geven een boodschap een warme verpakking. Een beter cadeau is er eigenlijk niet, mede mogelijk gemaakt door de smartphone en het internet. Op die manier is de nieuwe technologie een prachtig instrument op complimenten uit te delen. Ze laten het ijs meteen smelten. Icebreakers.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.