hoogste tijd voor een Service Mission Statement

8/12/2021

Nee, het is niet de titel van een nieuw boek, maar een nieuw fenomeen dat uit de Verenigde Staten mogelijk ook hier aanmeert? In de permanente (digitale) transformatie van grote bedrijven en de bijgesloten reorganisatie raken bedrijfsculturen zwaar vermoeid. Grote, traditionele Corporates doen er uiteraard alles aan om fris en fruitig te blijven in een markt met verbluffende nieuwkomers. De nieuwkomers zijn veelal geboren in de digitale revolutie en de ongekende mogelijkheden van de nieuwe tijd. De New Kids on the Block hebben geen historie & legacy te koesteren en richten zich voor 99% op the future. Het vraagt ongekend respect voor al die bedrijven die tijdens hun day-to-day exploitatie tegelijk hun bedrijf, hun formules, hun concepten, hun organisatie en hun spirit willen vernieuwen. Het zijn die bedrijven die naast hun ‘tanker’ ook nieuwe ‘speedboten’ ontwikkelen en opstarten als frisse wind binnen hun klassiekers.

“HET ZIJN DIE BEDRIJVEN DIE NAAST HUN ‘TANKER’ OOK NIEUWE ‘SPEEDBOTEN’ ONTWIKKELEN.”

De noodzaak van innovatie, efficiency en reorganisatie leggen een druk op service, op de service-minded-mensen. Dat begrijp ik. Als alles beter kan en moet, en organisaties worden ook nog permanent door elkaar gehusseld, dan verdwijnt weleens de zin in nederigheid. De WHY-vraag komt dan aan de horizon: voor wie doe ik dit eigenlijk? Zeker als de stip aan de horizon een donkere (corona)wolk is geworden, wordt die ‘zin-in’ vraag nog actueler en heftiger. Service komt uit het Franse ‘servir’ en betekent feitelijk ‘opdienen’. Het opdienen van een oplossing. Daarin schuilt de WHY van alle bedrijven. Het zijn de (service)medewerkers van het bedrijf die alle oplossingen opdienen, want niets gaat vanzelf naar de klant.

“HET ‘OPDIENEN’ VAN EEN OPLOSSING. DAARIN SCHUILT DE WHY VAN ALLE BEDRIJVEN.”

De mood & spirit waarmee de oplossingen naar de klanten gaan, bepalen in grote mate het succes. Het is al vaker bewezen dat klanten en consumenten bereid zijn om producten van mindere kwaliteit te kopen als de service uitzonderlijk is. Daarmee beweer ik niet dat de beste kwaliteit en de beste service nooit getrouwd zijn, integendeel. Mensen die de beste service willen leveren, staan te popelen om dat met de beste producten te doen. Kwaliteit wint altijd, weten ze.

“DE MOOD & SPIRIT WAARMEE OPLOSSINGEN NAAR DE KLANTEN GAAN, BEPALEN IN GROTE MATE HET SUCCES.”

Service vraagt om inspiratie en een formule. Inspiratie brengt nieuwe energie en een formule biedt een framework om een (nieuw) Service Mission Statement te ontwikkelen als bedrijf. Een nieuwe Service Mission Statement inspireert en een nieuw Service Framework helpt om afspraken snel te delen & te vermenigvuldigen. Het is misschien de beste therapie voor een service burn-out, zeker in complexe en uitdagende tijden.

Zin in een verfrissend servicegesprek?
Whatsapp me maar op mijn servicenummer 06-45002468

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.