Intrinsieke Gastvrijheid: Glimlachende dame van middelbare leeftijd stelt oudere grijze dame in rolstoel gerust door middel van armen op haar schouders te leggen.

26/9/2023

Wie wil jij zelf zijn voor de Ander?

Gastvrijheid is een begrip dat iedereen kent, maar wat betekent het nu echt? In de kern gaat gastvrijheid over meer dan het bieden van een kopje koffie of een comfortabele stoel. Het gaat over het tonen van compassie, over het hebben van empathie. En over actie ondernemen om het welbehagen van anderen te bevorderen. In dit artikel duiken we dieper in op het concept van intrinsieke gastvrijheid: wie wil je zelf zijn voor de ander?

Compassie: De Sleutel tot Echte Gastvrijheid

Gastvrijheid begint met compassie. Compassie is het vermogen om oprecht betrokken te zijn bij het welzijn van een ander. En het verlangen om bij te dragen aan hun geluk en welbevinden. Het gaat over het begrijpen en voelen van de behoeften, wensen en noden van anderen, en hierop inspelen op een zorgzame en respectvolle manier. Het gaat erom wie je zelf wilt zijn voor de ander.

Empathie: Voel de behoeften, wensen en noden van Anderen

Een ander cruciaal element van intrinsieke gastvrijheid is empathie. Empathie stelt ons in staat om ons in te leven in de situatie van een ander, om de wereld door hun ogen te zien en om hun gevoelens, gedachten en behoeften te begrijpen. Dit stelt ons op zijn beurt in staat om op een betekenisvolle manier op hun behoeften te reageren, en om een omgeving te creëren waarin ze zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen.

Actie: Maak het Concreet

Maar compassie en empathie zijn op zichzelf niet genoeg. Ware gastvrijheid vereist actie. Het is de verantwoordelijkheid om concrete stappen te ondernemen om aan de behoeften en wensen van anderen te voldoen, om een omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Het gaat om het nemen van initiatief, om het zetten van de extra stap, om het tonen van echte zorg en aandacht voor de behoeften en het welbevinden van anderen.

Wees de Verandering

Intrinsieke gastvrijheid gaat niet alleen over wat je doet, maar vooral over wie je bent. Het is een manier van zijn, een manier van leven, een manier van in de wereld staan. Het is de bereidheid om te luisteren, om te voelen, om te zorgen, en om actie te ondernemen om het leven van anderen te verrijken.

Wees de verandering die je wilt zien in de wereld. Toon compassie, toon empathie, neem actie, en wees een bron van warmte, zorg en gastvrijheid voor iedereen die je ontmoet. Want in de woorden van Mahatma Gandhi: “Jij moet de verandering zijn die je in de wereld wilt zien”. En deze verandering begint met intrinsieke gastvrijheid.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.