1 juni wordt ongetwijfeld de belangrijkste dag van de Nederlandse gastvrijheid in haar geschiedenis. De horecabranche mag weer open! Gasten mogen weer hartelijk verwelkomd worden in de ‘Huiskamer van Nederland”. Na een opgelegde sluiting sinds 15 maart mag er weer gekookt, geserveerd en geluk gemaakt worden. We herbeginnen eerst buiten…met een beetje van binnen. De buitenterrassen mogen weer volledig open en binnen mogen maximaal 30 personen -mits gereserveerd en gescreend- plaatsnemen. Niet gewoon plaatsnemen, nee…op 1,5 meter afstand van elkaar. Het ‘Nieuwe Normaal’ is alles behalve onze normale, gastvrije en culturele habitat. We gaan het beleven. MeToo krijgt het gelukkig steeds lastiger.

“GASTEN MOGEN WEER HARTELIJK VERWELKOMD WORDEN IN DE ‘HUISKAMER VAN NEDERLAND”.”

Gastvrij zijn -in de open westerse samenleving- kent geen rigide protocollen, virologische RIVM-richtlijnen en happy BOA’s…die de Maitre d’Hotels zijn geworden van een tijdelijk gepolitiseerde horecabranche.

De ‘intelligente lockdown’ kwam op 15 maart om terechte, begrijpelijke en ernstige redenen. Eigenlijk veel te laat en on-handig, maar beter laat dan nooit. COVID-19 werd een onzichtbare vijand die de wereld bedreigt. Niemand in Nederland twijfelde ook maar een seconde aan de ernst van de situatie. Dat kon ook niet, want de afschuwelijke beelden -over de verwoestende kracht van het virus- hebben Nederlanders collectief uit de comfortzone gerukt. Het staatsbevel om de horecabranche (en zoveel andere vredelievende bedrijfstakken) te sluiten, kreeg ieders begrip; zeker uit het oogpunt van de volksgezondheid en het beschermen van de zwakke (risico)groepen in de samenleving. Het was wel hoogst verbazingwekkend dat het staatsbevel met zoveel angstzaaierij gepaard moest gaan. Als je om 17.30 uur afkondigt dat “alles moet sluiten” om 18.00 uur, dan weet je dat de angstemotie maximaal aangezet wordt. Bewust? Had het ook in alle rust gekund op woensdag om 12.00 uur zodat het minder als een overval zou voelen? Tja, angst disciplineert en werkt harmoniserend…dat bleek. Het nooit-zo-volgzame-en-eigenwijze-Nederlandse-volk aarzelde geen seconde en deed precies dat wat de ministers ons vroegen. Heftig! De historische crisisspeech van Mark Rutte over groepsimmuniteit bracht het land in oorlogsstemming jegens de collectieve COVID-19-vijand. We waren samen sterk! Aanvallen kon niet. Verdedigen in eigen huis en thuiswerken totdat de vijand vertrokken is, werd de aanvalsstrategie. “Hou vol” zei de Chief.

“ALS JE OM 17.30 UUR AFKONDIGT DAT “ALLES MOET SLUITEN” OM 18.00 UUR, DAN WEET JE DAT DE ANGSTEMOTIE MAXIMAAL AANGEZET WORDT.”

De horeca werd gesloten. CLOSED. Het volledig wegvallen van de omzet was nooit eerder vertoond. De NOW kwam en 65% (i.p.v. 90%-belofte) van de loonkosten werd door de overheid zeer snel vergoed. Nooit eerder had de overheid zoveel mensen in dienst. Gelukkig heeft Mark Rutte een HR achtergrond. Een knap staaltje NOW-crisismanagement gaf ons allen de eerste hulp op hoop op overleven. De integrale horeca Nederland kreeg een hartstilstand, kwam collectief op de Intensive Care en begon -vele weken later- aan een voorzichtige revalidatie met vrijwel geen (eigen) vermogenskracht meer. Velen hebben het niet gered en velen gaan/kunnen het niet redden in deze noodtoestand zonder omzet. Oorzaak? Doorlopende kosten: het collectieve zwaard van Damocles. Hans Kazan werd nog gevraagd om ze weg te toveren, maar dat lukte helaas niet. Wiebes en Keijzer deden ook een poging, maar de huren en energierekeningen bleven toch echt binnenstromen. Foutje,…bedankt.

“VELEN HEBBEN HET NIET GERED EN VELEN GAAN/KUNNEN HET NIET REDDEN IN DEZE NOODTOESTAND ZONDER OMZET.”

De gehele horecabranche (en collegae) kreeg de volle mep/rekening gepresenteerd voor het tegengaan van de virusverspreiding. Het hard verdiende en het jarenlang opgebouwde eigen vermogen vloog -voor de tweede keer- in slechts een paar weken de deur uit zonder eigen schuld en toch met een bult. De eerste keer (zonder eigen schuld) was in 2008 toen de wereldwijde kredietcrisis toesloeg. Dank aan alle risicovolle bankiers -die onder het toeziend oog van alle waakhonden- van ‘ons geld hun geld’ maakte…en verloren. Foutje,…bedankt.

Twaalf jaar later werden dezelfde ondernemers opnieuw onverwacht beroofd van hun eigen vermogen, hun investeringsvermogen, hun (eigen) waarde en hun waardigheid. De naakte waarheid is dat de horecabranche werd uitgekleed omdat de overheid niet bereid was om de noodzakelijke sluiting volledig te vergoeden. Wat iedere verzekering wel doet, wuift moeder overheid/verzorgingsstaat weg. De NOW1-verzekeringspolis dekt enkel 65% van de salarissen en de rest van de coronakosten mag de ondernemer zelf ophoesten…uit de fooienpot? Waarom? Daar wil eigenlijk niemand een antwoord op geven. “Die egoïstische ondernemers kunnen dat toch zelf ophoesten”, zeiden sommigen. De gastvrije, nederige en dienstverlenende hotello’s maakten een traditioneel, diepe buiging en lieten het zich overkomen. Sterk spul. L’histoire se répète. Noblesse l’oblige? Sla je me rechts…sla dan ook maar links?!

“DIE EGOÏSTISCHE ONDERNEMERS KUNNEN DAT TOCH ZELF OPHOESTEN”, ZEIDEN SOMMIGEN.”

1 juni komt NOW2 en daarmee de stille hoop -van een onbaatzuchtig, passievol hotellovolk- dat rechtvaardigheid in de collectieve solidariteitsgedachte alsnog haar goede weg vindt. Let op! Karma is a bitch! Toch? Zou het universum ons te hulp schieten om de huidige bewindspersonen uit hun virologische tunnelvisie te halen, met meer oog voor de rechten uit de grond: de grondwet? Natuurlijk stond de horecabranche keurig alles op te ruimen op 15 maart om 18.00 uur. Hotello’s zijn zo. U vraagt, wij draaien, rennen en regelen.

16 juni is de eerste ‘Dag van de Hospitality’. Het wordt een hele bijzondere dag waarop de gastvrijheid, de vrijheid viert tijdens het grootste hospitality webinar van Nederland. Ik kijk ernaar uit om dit webinar te mogen openen met mijn gastvrijheidsmissie: gastvrijheid is de lijm van de samenleving. Samenleven is een werkwoord en gastvrijheid komt niet vanzelf. Wat is gastvrijheid? Hoe voel je ‘thuis’? What makes you feel like home? Ik neem je mee in de warme verbindingskracht van gastvrijheid in een digitale verZoomde revolutie. Mijn toekomstvisie: als alles digitaal wordt, maakt gastvrijheid het (h)echte verschil. Lang Leve GastVrijZijn 🙏

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.