Gasten zijn geen Klanten

19/6/2024

Een wereld van verschil

In de wereld van gastvrijheid en klantbeleving bestaat er een cruciaal onderscheid dat vaak over het hoofd wordt gezien: het verschil tussen gasten en klanten. Deze twee groepen mogen op het eerste gezicht veel gemeen hebben, maar de benadering die zij verlangen is fundamenteel anders. Waar kan ik je mee helpen? is de typische vraag die je aan een klant stelt. Aan een gast zeg je echter Hartelijk Welkom, fijn dat je er bent. Deze kleine nuance maakt een wereld van verschil.

De klant: transactiegedreven

Laten we beginnen met de klant. Klanten komen met een specifieke bedoeling: ze zoeken een product of dienst en willen een transactie voltooien. Hun focus ligt op efficiëntie, prijs, en kwaliteit. Ze verwachten duidelijkheid en directheid in de communicatie. Een klant wil geholpen worden met de vraag: Waar kan ik je mee helpen? Dit geeft direct aan dat je klaarstaat om hun probleem op te lossen of hun behoefte te vervullen.

In een klantbenadering draait alles om de transactie. Je zorgt ervoor dat de klant snel vindt wat hij zoekt, de juiste informatie krijgt en zonder problemen zijn aankoop kan doen. Dit betekent dat je je moet richten op snelheid, nauwkeurigheid en klanttevredenheid in termen van de aankoopervaring. Het gaat om het leveren van waarde voor hun geld en zorgen dat ze tevreden de winkel verlaten.

De gast: ervaringsgedreven

Gasten daarentegen komen niet alleen voor een product of dienst; ze komen voor een ervaring. Ze zoeken warmte, gastvrijheid en een gevoel van welkom zijn. Het begint allemaal met Hartelijk Welkom, fijn dat je er bent. Dit creëert een sfeer van vriendelijkheid en gastvrijheid, iets wat een gast verwacht en waardeert.

Een gastbenadering richt zich op het totale plaatje van de ervaring. Het gaat om het creëren van een comfortabele, aangename en memorabele omgeving. Je verwelkomt hen met een glimlach, biedt persoonlijke aandacht en zorgt ervoor dat ze zich thuis voelen. De interactie met een gast is minder transactioneel en meer relationeel. Je investeert in de relatie, leert hun voorkeuren kennen en zorgt ervoor dat elke interactie hun verwachting overtreft.

Praktische voorbeelden

Stel je voor dat je in een restaurant werkt. Wanneer een klant binnenkomt, is hij waarschijnlijk gefocust op het bestellen van een maaltijd en snel bediend worden. Je benadert hem met een zakelijke houding: Wat kan ik voor u doen? Dit laat zien dat je klaarstaat om zijn bestelling op te nemen en hem efficiënt van dienst te zijn.

Een gast daarentegen, verwacht meer. Hij wil een vriendelijke begroeting, een gesprek over zijn voorkeuren en misschien zelfs een aanbeveling van de chef. Je zegt: Hartelijk Welkom, fijn dat je er bent en zorgt ervoor dat hij zich gewaardeerd en speciaal voelt. Dit kan het verschil maken tussen een eenmalige bezoeker en een trouwe terugkerende gast.

Het onderscheid tussen gasten en klanten is essentieel voor een succesvolle interactie en langdurige relaties. Klanten willen efficiëntie en een vlotte transactie; gasten zoeken warmte, aandacht en een onvergetelijke ervaring. Door deze twee groepen op de juiste manier te benaderen, kun je niet alleen hun verwachtingen overtreffen, maar ook hun loyaliteit winnen. Dus onthoud: gasten zijn geen klanten, en een hartelijk welkom maakt vaak het verschil.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.