Gastvrijheid is assertief _ Luc van Bussel

10/6/2024

Gastvrijheid is assertief

Wanneer we denken aan gastvrijheid, komt vaak een beeld van een warm welkom en een gezellige sfeer naar voren. Maar de ware essentie van gastvrijheid gaat verder dan dat. Het begint met actief initiatief en oprechte interesse. Dit vraagt om enige kwetsbaarheid van de gastgever en dus zelfverzekerdheid. Een gastvrije omgeving creëren vereist lef, durf en humor, de drie belangrijkste ingrediënten van het gastvrijheidsmenu.

LEF: de durf om uitnodigend te zijn

Lef is de motor achter elke gastvrije handeling. Het vraagt moed om de eerste stap te zetten en mensen te benaderen. Dit betekent niet alleen deuren openen, maar ook harten. Gastvrijheid gaat over het tonen van een oprechte bereidheid om anderen te verwelkomen, zelfs als dat betekent dat je jezelf blootstelt aan mogelijke afwijzing. Zonder lef, zou gastvrijheid slechts een hol gebaar zijn, zonder de warmte en echtheid die het zo bijzonder maakt.

DURF: grenzen verleggen met zelfverzekerdheid

Durf gaat hand in hand met lef, maar focust meer op de interne houding van de gastgever. Het betekent dat je stevig in je schoenen staat en vol zelfvertrouwen je rol als gastheer of gastvrouw vervult. Deze zelfverzekerdheid stelt je in staat om met een open houding op anderen af te stappen en hen een gevoel van comfort en welkom te geven. Het vraagt om het vermogen om je eigen angsten en twijfels opzij te zetten, zodat je volledig aanwezig kunt zijn voor je gasten.

HUMOR: de lijm van sociale interacties

Humor is misschien wel het meest onderschatte ingrediënt van gastvrijheid. Het vermogen om te lachen en anderen aan het lachen te maken, creëert een ontspannen en plezierige sfeer. Humor doorbreekt barrières, maakt interacties minder formeel en bevordert een gevoel van verbondenheid. Zelfspot, relativering en flexibiliteit spelen hierin een cruciale rol. Door jezelf niet al te serieus te nemen, maak je ruimte voor spontaniteit en vreugde.

ZELFSPOT en RELATIVERING: de kunst van het loslaten

Zelfspot en relativering zijn essentieel voor een gastvrije houding. Ze helpen je om situaties met een glimlach te benaderen en eventuele fouten of ongemakken te minimaliseren. Een gastgever die zichzelf kan relativeren, straalt een bepaalde lichtheid uit die aanstekelijk werkt. Het toont dat perfectie niet nodig is om anderen zich welkom te laten voelen – authenticiteit en een beetje luchtigheid zijn veel belangrijker.

FLEXIBILITEIT: aanpassen aan de gasten

Tot slot is flexibiliteit een onmisbare eigenschap voor iedere gastgever. Gastvrijheid betekent soms improviseren en inspelen op onverwachte situaties. Het vermogen om je aan te passen en mee te bewegen met de behoeften van je gasten, laat zien dat je hun comfort en plezier vooropstelt. Flexibiliteit toont ook dat je bereid bent om je eigen plannen en verwachtingen los te laten ten gunste van een betere ervaring voor je gasten.

Magie zit niet in een flesje

Gastvrijheid is veel meer dan alleen vriendelijk zijn. Het is een assertieve en proactieve houding die vraagt om lef, durf en humor. Door deze eigenschappen te omarmen en te combineren met zelfspot, relativering en flexibiliteit, creëer je een gastvrije omgeving waarin iedereen zich echt welkom voelt. In de kern gaat het erom dat je oprecht geïnteresseerd bent in de mensen om je heen en bereid bent om je eigen kwetsbaarheid te tonen. Dat is de magie van echte gastvrijheid.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.