De zomer was nog niet helemaal voorbij toen de eerste kerstbomen al hun entree maakte in menig etalage. Gelukkig heeft zich de Zwarte Piet-discussie nog niet doorgezet naar de kerstboom. Ik sluit namelijk niet uit dat GroenLinks de kerstboom een keer gaat verbieden zoals ze ook ‘I amsterdam’ heeft laten weghalen. Maar, blijkbaar mogen we nog even het stukje kerstgroen in huis halen en lijkt het erop dat we steeds heftiger en eerder uitkijken naar de kerstgezelligheid.

Gelukkig heeft zich de Zwarte Piet-discussie nog niet doorgezet naar de kerstboom. Ik sluit namelijk niet uit dat GroenLinks de kerstboom een keer gaat verbieden.

De uitbundigheid waarmee we de kerstdagen willen vieren blijkt eens te meer uit de Oscar-kwaliteit van de tv-commercials van onze landelijke supermarkten. Ik ben oprecht onder de indruk van de intrinsieke kwaliteit van de nieuwe emotionele, commerciële boodschappen. Zelfs Max Verstappen kon niet wegblijven uit een erg gezellige Jumbo-commercial. Mijn favoriet dit jaar is het meeslepende verhaal van Plus. Nooit eerder heb ik in Nederland zo’n indrukwekkende tv-commercial voorbij zien komen. Het maakt diepe indruk, temeer omdat ik me volledig herken in de situatie. Kerstdagen waren in huize Van Bussel in de eerste plaats een kookfeest. Mijn moeder was een kookgek en heeft ons diep culinair verwend. Tijdens mijn hogere hotelschoolopleiding in Brussel raakte ik ook in de ban van de pan. Ik werd toegelaten tot de managementopleiding als ik drie jaar lang ook een praktijkopleiding zou volgen in de avonduren. Ik combineerde hogere en middelbare hotelschool en kreeg een grote voorliefde voor de kookkunst. Gastvrijheid begint met koken en het vakmanschap van de Chef verdient alle lof. Gelukkig biedt 24Kitchen intussen alle inspiratie voor iedere kookgek. Heerlijk. Samen met mijn moeder Germaine kookte ik jarenlang samen in het weekend, en met Kerst was het culinaire duo in optima forma. Kerst is koken voor mensen die samenkomen. Familie en vrienden komen met Kerst samen en vieren volgens mij het samenzijn. Kerst is het feest van de gastvrijheid en eigenlijk het feest van de samenleving.

Mijn favoriet dit jaar is het meeslepende verhaal van Plus. Nooit eerder heb ik in Nederland zo’n indrukwekkende tv-commercial voorbij zien komen.

Ik begrijp heel goed dat we dit feest steeds uitbundiger gaan vieren. In een afkoelende digitale samenleving groeit de behoefte naar warme samenlevingsrituelen. Als alles digitaal wordt, is een fysieke ontmoeting niet meer vanzelfsprekend. De Generatie Z -ook wel de Swipers genaamd- werd geboren tussen de iPad en de iPhone en leert om naar links af te keuren en met rechts te kiezen. Kerst vieren op WhatsApp of Snapchat lijkt me nog niet direct een nieuwe en gewenste online trend. Daarom stemt het me vrolijk dat de kerstboom steeds eerder van zolder gehaald wordt, want blijkbaar kunnen we er steeds moeilijker op wachten om elkaar echt te ontmoeten. Misschien moet de kerstboom het hele jaar blijven staan en moeten we de iPhone vaker aan de kant leggen. Ontmoeten we vaker doen.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.