De gastvrijheidsbranche kan niet zonder koffie. Sterker nog, ik denk dat mensen niet zonder koffie kunnen. Dat klinkt een beetje gek, maar het is wel een waarheid als een koe. Al eeuwenlang is koffie het warme, sociaal maatschappelijke drankje dat mensen bij elkaar brengt en waar mensen niet zonder willen. Koffiedrinken staat letterlijk en figuurlijk synoniem voor een ‘date’. Geen blind date misschien, maar wel een black date. Het kan blijkbaar makkelijker als we een gesprek en ontmoeting verpakken in een afspraak om samen koffie te drinken. Niet dat koffie -wat mij betreft- nou zo’n lekker warm drankje is, maar ik kan er toch echt niet zonder. Ik word wakker met koffie en eindig het late diner er het liefst ook nog mee. Blijkbaar geeft koffie mij energie en tegelijkertijd rust. Een magisch drankje dus!

“Het kan blijkbaar makkelijker als we een gesprek en ontmoeting verpakken in een afspraak om samen koffie te drinken. “

Hoort koffie bij de belangrijkste momenten in het leven? Ik denk het wel, koffie geeft tenslotte troost bij de rouw en hoop bij de trouw. Een koffietafel hoort bij het ritueel van de uitvaart en bij de afsluiting van een bruiloftsdiner. Koffie is er eigenlijk altijd bij en zal ons waarschijnlijk ook nooit verlaten. Het is geen hippe trend of een tijdelijke hype. Het is blijkbaar veel meer dan drank alleen en alles lijkt erop dat koffie steeds belangrijker wordt. De komst van Starbucks en alle andere koffieketens leveren het bewijs. Gewone zwarte koffie heeft zelfs de kantoorpanden verlaten en volautomatische koffiezetapparatuur heeft zijn onmiskenbare entree gemaakt met Latte Macchiato, Espresso, Ristretto, Americano, Caffe Latte, Cappuccino en zoveel meer nieuwe koffievariaties. Ieder gerespecteerd kantoor heeft wel een professionele coffee-corner met goed opgeleide barista’s die het logo in melk vereeuwigen op de koffie.

“Het is blijkbaar veel meer dan drank alleen en alles lijkt erop dat koffie steeds belangrijker wordt”

In de afgelopen jaren is ongetwijfeld de kwaliteit van de koffieconsumptie enorm gestegen en is het eigenlijk ‘not done’ meer om -waar dan ook- enkel nog zwarte filterdrap te serveren. Ik mis ook zeker niet de onfrisse geur van de klassieke filterinstallaties. De koffierevolutie heeft zelfs George Clooney in de huiskamer gebracht en Nespresso is niet voor niets een fantastische, ongeëvenaarde reclamestunt met een gigantische marge. Jaloersmakend! Alleen Tony’s Chocolonely komt in de buurt. Koffie is ook nog eens levensverlengend. Hoe mooi is dat. Drie koppen koffie is volgens het RIVM gezond en zou dat zelfs de kans op doodgaan met 18% verlagen. Mannen gaan dan wel ouder worden dan vrouwen want in Nederland drinken mannen gemiddeld meer koffie dan vrouwen. En, hoe ouder mensen worden, hoe meer koppen koffie hij of zij consumeert. Volgens het RIVM drinken wij mannen tussen de 19 en 50 jaar gemiddeld 4,3 koppen koffie per dag en boven de 50 wel 5,6 koppen. Bij de dames in Nederland is deze toename nog sterker. Zijn de dames tussen de 19 en 50 jaar, dan drinken ze gemiddeld 2,5 kopjes koffie per dag en boven de 50 worden dat er 4,7. Koffie is eigenlijk een ‘black magic’ drankje waar we misschien stiekem toch verslaafd aan zijn. De gastvrijheidsbranche heeft koffie terecht omarmd als het warmste drankje van de menukaart en van een vrolijk rinkelende kassa. Doe mij maar een lekkere Latte.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.