Het is eindelijk zover. Het is eindelijk donderdag 19-09-2019. Een mooi getal voor een magische dag in onze digitale revolutie. Een dag die Generatie Z ongetwijfeld in de digitale agenda heeft staan. Iedereen heeft ernaar uitgekeken en velen hadden een slapeloze nacht. Zelfs toenmalige Prins Willem Alexander vloog er ooit voor naar New York. Niet vanwege Maxima, maar voor het kind van de digitale revolutie: de iPhone. Finger licking Great werd er destijds geschreven. Je vingers kregen een magisch touchscreen. Het is vandaag iDay: de dag van de allernieuwste iPhone 11. De dag dat Microsoft oprichter Bill Gates opnieuw zijn familie verbood om een Apple device te kopen, op straffe van onterving?

“Een dag die Generatie Z ongetwijfeld in de digitale agenda heeft staan.”

De nieuwste smartphone van Apple ligt in de winkel. Tenminste, dat denken we. In werkelijkheid wordt er heel slim schaarste gecreëerd door slechts een paar toestellen per winkel beschikbaar te stellen. Schaarste is de allerbeste marketingstrategie ooit bedacht op deze planeet. Apple beheerst deze verkooptechniek als geen ander. Mijn oudste zoon van 15 staat ook op de reserveringslijst voor zijn trouwe -altijd dichtbij- digitale vriend. We worden per sms op de hoogte gehouden over de komst van zijn black magic friend. Hoe bijzonder is het dat een telefoon een vriend is geworden? De smartphone laat ons geloven dat we de slimste generatie ooit zijn en is het nieuwe ‘suiker’ in een welvaarts- en verzorgingsstaat die verkouden raakt. Het wordt killer buiten ondanks de opwarming van de aarde.

“Schaarste is de allerbeste marketingstrategie ooit bedacht op deze planeet. “

De revolutie heeft er dus weer een nieuw suikerklontje bij. De heilige Drievuldigheid van de digitale revolutie zijn: internet, smartphone en social media. Deze drie elementen vormen de revolutie zoals olie, gas en elektriciteit de Industriële Revolutie hebben gevoed. De explosie van de koopwelvaart deed de wereldbevolking exploderen in de welvarende landen. Intussen bevinden we ons nog steeds in die revolutie, maar is de digitale revolte erbij gekomen. We zijn nu allemaal met elkaar verbonden in een tijdsgeest waar privacy en intimiteit het zwaar hebben met Snapchat en Instagram. Snappen en appen hebben het gewonnen van het echte gesprek en de warme ontmoeting. Instagram is de nieuwe intimiteit waar iedereen zichzelf op een nieuwe manier ‘blootgeeft’. Gastvrijheid draait op echte mensen, met echte gesprekken, in een echte omgeving en met ware intenties. Gastvrijheid heeft empathie als grootste vriend en ‘verbinder’ met de ander. Het empathische vermogen ligt onder vuur in een digitale revolutie. Inlevingsvermogen is voor softies, niet geschikt voor selfies?

“Instagram is de nieuwe intimiteit waar iedereen zichzelf op een nieuwe manier ‘blootgeeft’.”

Toch is er hoop. De ijzige kou die ontstaat door de digitale revolutie schreeuwt om nieuwe aandacht. Een hele generatie is verkouden geraakt door de kille, harde en snelle normen en waarden van de digitale revolutie. Die verkoudheid vraagt om oprechte menselijke aandacht, zachte vaardigheden en nieuw menselijk contact. Gastvrijheid is daarom en niet voor niets het oude nieuwe medicijn. Driemaal daags doet wonderen. ‘An Apple a Day keeps the doctor away’ is een gezondheidstip uit lang vervlogen tijden. ‘A Hug a Day keeps your Apple away’ is wat mij betreft de betere therapie. Of een mobiel-vrije-dag is ook een begin, zoals de autoloze zondagen tijdens de oliecrisis? Mijn motto en manifest tegen de verkoudheid is: Alleen warmte verbindt, kou nooit! Kijk niet naar je scherm, kijk naar elkaar. Vertel je het verder?

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.