Luc van Bussel Hartelijk welkom op het stadskantoor. Receptioniste en mensen met draaideur waar mensen in en uit lopen

14/11/2023

Het belang van Hospitality in een stadskantoor waar nieuwe inwoners van een gemeente welkom geheten worden

Een stadskantoor is vaak de eerste officiële kennismaking die nieuwe inwoners van een gemeente hebben met hun nieuwe woonplaats. Voor velen is dit een spannend moment, waarop ze zich welkom willen voelen en waarop ze hopen op een positieve indruk van hun nieuwe thuis. Hoewel het stadskantoor in de eerste plaats een administratieve functie heeft, mag het belang van Hospitality niet worden onderschat. Een warm welkom en een klantvriendelijke benadering kunnen een wereld van verschil maken voor de nieuwe inwoners en voor de gemeente zelf.

Wat betekent Hospitality?

Allereerst, laten we eens kijken naar wat Hospitality eigenlijk betekent in de context van een stadskantoor. Hospitality gaat verder dan alleen het vervullen van administratieve taken. Het draait om het creëren van een positieve beleving voor de nieuwe inwoners. Dit begint al bij de ontvangst. Een glimlach, een vriendelijk woord en een behulpzame houding kunnen de spanning en onzekerheid die nieuwe inwoners vaak ervaren, aanzienlijk verminderen.

Hospitality en positiviteit

Maar het belang van Hospitality gaat verder dan alleen de eerste indruk. Het heeft ook invloed op de perceptie van de gemeente als geheel. Als nieuwe inwoners positieve ervaringen hebben bij hun eerste bezoek aan het stadskantoor, zullen ze waarschijnlijk een positievere houding hebben ten opzichte van de gemeente in het algemeen. Dit kan leiden tot een grotere betrokkenheid bij de gemeenschap en een positievere bijdrage aan de samenleving.

Bovendien biedt Hospitality in het stadskantoor de gemeente de kans om nieuwe inwoners actief te onboarden. Dit houdt in dat de gemeente niet alleen de administratieve procedures afhandelt, maar ook actief informatie verstrekt over lokale voorzieningen, culturele evenementen, en andere relevante zaken. Door nieuwe inwoners te informeren en te betrekken bij de gemeenschap, kan de gemeente bijdragen aan een soepele overgang voor deze mensen naar hun nieuwe leven in de stad.

Welkom voelen

Een gemeente heeft veel te winnen bij echt onboarden van nieuwe inwoners. Het kan leiden tot een versterking van de sociale cohesie in de gemeenschap, een grotere betrokkenheid bij lokale initiatieven en zelfs een positief effect hebben op de lokale economie. Nieuwe inwoners die zich welkom voelen en goed geïnformeerd zijn, zijn eerder geneigd om deel te nemen aan activiteiten in de stad en om lokale bedrijven te ondersteunen.

Warm welkom

Het belang van Hospitality in een stadskantoor waar nieuwe inwoners welkom geheten worden, mag niet worden onderschat. Het gaat verder dan alleen administratieve taken en biedt de gemeente de kans om nieuwe inwoners actief te onboarden. Door een warm welkom te bieden en nieuwe inwoners te informeren en te betrekken bij de gemeenschap, kan de gemeente de basis leggen voor een positieve en betrokken samenleving. Dit komt niet alleen de nieuwe inwoners ten goede, maar ook de gemeente als geheel.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.