Luc van Bussel Wat is Excellente Service eigenlijk? Vinger wijst op plaatje met smiley en geeft een vinkje

20/11/2023

Het Overstijgen van  Verwachtingen

In de wereld van dienstverlening en klantenservice wordt vaak gesproken over “service”, maar wat betekent het eigenlijk? Service kan worden gedefinieerd als het resultaat van een opdracht, een bestelling of een verzoek. Het is de handeling van het voldoen aan een concrete behoefte of vraag van een ander persoon. Service is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, of het nu gaat om een maaltijd bestellen in een restaurant, technische ondersteuning van een klantenservicemedewerker, of het ontvangen van medische zorg in een ziekenhuis. Het is een fundamenteel principe van interactie tussen mensen.

Excellente Service vs. gewone service

Maar wat onderscheidt “Excellente Service” van gewone service? Excellente Service gaat verder dan simpelweg voldoen aan de verwachtingen van de klant of de ontvanger van de dienst. Het is het resultaat van geen opdracht, geen bestelling en geen verzoek. Het ontstaat wanneer dienstverleners proactief, creatief en positief handelen zonder dat dit expliciet wordt gevraagd. Het gaat om het verrassen van de klant, het overstijgen van hun verwachtingen en het creëren van een ‘WOW’ ervaring.

Anticiperen op behoeften en wensen

In essentie draait Excellente Service om het anticiperen op de behoeften en wensen van de klant voordat ze deze zelf uiten. Het gaat om het bieden van oplossingen en ervaringen die de klant niet had verwacht en die hen positief verrassen. Dit kan variëren van het aanbieden van persoonlijke aanbevelingen in een winkel tot het snel en efficiënt oplossen van een probleem zonder dat de klant erom hoeft te vragen.

Wat maakt Excellente Service zo waardevol? Allereerst zorgt het voor een onvergetelijke ervaring voor de klant. Wanneer klanten worden verrast en blij gemaakt door een onverwachte dienst of ervaring, ontstaat er een positieve band tussen hen en het bedrijf of de organisatie. Dit leidt tot loyaliteit, positieve mond-tot-mondreclame en herhaalde aankopen.

Een bron van voldoening

Ten tweede is Excellente Service een bron van voldoening voor de medewerkers die het bieden. Het stelt hen in staat om hun creativiteit en initiatief te tonen, wat kan bijdragen aan een gevoel van voldoening in hun werk. Medewerkers die de vrijheid krijgen om Excellente Service te bieden, voelen zich vaak meer betrokken en gemotiveerd.

Ten slotte kan Excellente Service een positief effect hebben op het bedrijf of de organisatie als geheel. Het kan leiden tot groeiende reputatie en klanttevredenheid, wat uiteindelijk kan resulteren in meer omzet en succes.

Een toegewijde inspanning vereist

Het bereiken van Excellente Service vereist echter een toegewijde inspanning van zowel het management als de medewerkers. Organisaties moeten een cultuur van proactieve dienstverlening bevorderen en medewerkers de ruimte, vrijheid en veiligheid bieden om excellent te mogen handelen. Dit betekent dat medewerkers moeten worden aangemoedigd om initiatief te tonen, risico’s te nemen en zich gewaardeerd te voelen voor hun bijdrage aan Excellente Service.

Win – win – win

Excellente Service is niet alleen het voldoen aan de verwachtingen van de klant, maar het overstijgen ervan door proactief, creatief en positief te handelen. Het is een win-win-win situatie voor de klant/gast, de medewerker en het bedrijf of de organisatie. Excellente Service is niet slechts een doel, maar een mindset die organisaties in staat stelt om te floreren en klanten te binden op manieren die verder gaan dan de standaard dienstverlening. Het is de sleutel tot het creëren van onvergetelijke ervaringen en het opbouwen van duurzame relaties.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.