Hospitality is geen eenvoudig woord. Ik zie vaak vragende ogen over de echte betekenis en oorsprong van het woord. “Liefde voor de vreemdeling” is de feitelijk betekenis van het woord hospitality. Hartelijk welkom is de simpele vertaling: het is “wel dat je komt”. Dit zijn de ingrediënten van het welkom. Als het ook nog hartelijk is, dan is hospitality geboren.

“Het hartelijk welkom op het gemeentehuis heeft toch net iets meer weg van een verplicht bezoek aan Guantanamo Bay.”

Een hartelijk welkom is het begin van iedere duurzame relatie, zowel zakelijk als privé. Toch is het allerminst eenvoudig, vanzelfsprekend of natuurlijk. Het hartelijk welkom heeft het erg moeilijk en zit misschien wel in een dip. Het hartelijk welkom op het gemeentehuis heeft toch net iets meer weg van een verplicht bezoek aan Guantanamo Bay. De slagboom, de draaideuren, de beveiliging, de camera’s, de rolluiken en de kille tonen zorgen niet direct voor hartverwarmende hospitality.

“Een welkomsttaartje had toch heel anders gevoeld, dan al die stempels, foto’s en strenge blikken.”

Een hartelijk welkom in de Gemeente heb ik niet ervaren toen ik in 2000 in Nederland kwam wonen. Gelukkig had ik wel de Nederlandse nationaliteit geërfd van mijn Nederlandse vader, maar we woonden in Vlaanderen. Neen, het was geen hartelijk welkom of “fijn dat je weer bij ons in Nederland bent”. Het leek toch meer op een formele formulierenprotocol en een waslijst aan rechten en plichten. Een welkomsttaartje had toch heel anders gevoeld, dan al die stempels, foto’s en strenge blikken. Wat een gemiste kans.

“Ik begrijp de zin en voordelen van een inburgeringscursus, maar misschien is het de hoogste tijd voor een “Hartelijk welkom cursus” voor alle ambtenaren.”

Het geweldige tolerante Nederland lijkt dan toch redelijk bureaucratisch, met meer regeldruk dan wenselijk noch noodzakelijk. Ik begrijp de zin en voordelen van een inburgeringscursus, maar misschien is het de hoogste tijd voor een “Hartelijk welkom cursus” voor alle ambtenaren. Tenslotte zijn alle ambtenaren in dienst van het volk en is hospitality de ultieme volksverbinder. Formulieren en stempels kunnen dan plaatsmaken voor slingers en confetti. Het hartelijk welkom gaat dan wereldfurore maken en de extreem populisten mogen uiteraard vrijblijvend meedoen in de training.

“Zodra we hospitality moeten geven, wordt het opeens een hele uitdaging.”

Het meest opmerkelijk is dat we allemaal behoefte hebben aan een heerlijk warm welkom in een onbekende omgeving. Niets is meer menselijk en wenselijk dan dat welbehagen, respect en comfort. Toch verandert alles aan de andere kant van de balie of met een politiepet op. Ik noem het de service paradox. Zodra we hospitality moeten geven, wordt het opeens een hele uitdaging. Tijd voor hospitality als vast onderdeel van het basispakket in het lager, middelbaar en voortgezet onderwijs. Verbinding maken is tenslotte een vak en alles behalve een automatisme.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.