Mannen? Gaan ze ons redden uit de grootste naoorlogse crisis? Gaan de Men in Black, de ‘Captains of Politics’ ons #SamenSterker maken? Gaan ze alle tegenstellingen met elkaar verbinden tot een nieuwe harmonieuze samenleving? Of, hebben we even genoeg van die glimmende politici met donkergrijze of blauwe maatpakken, wit gestreken hemden, gekke schoenen, strak geföhnde kapsels, saaie stropdassen, ijzige beredeneerde blikken, wel of niet natuurlijk gebruinde gezichten, of toch zwart gepolijste schoenen met bijhorende lange kousen (anders zie je de benen bij het zitten) en niet te vergeten…hun mannetjesmakers. Dat zijn eigenlijk de marketeers achter de ‘mannen in pakken’. Het zijn de slimme snelle jongens die zorgen voor het perfecte plaatje, beeld en imago van de mannen in pakken. Zo komt hun electorale merkbeeld nooit in gevaar. Gaan ze ons het #SamenSterkGevoel geven?

“GAAN ZE ALLE TEGENSTELLINGEN MET ELKAAR VERBINDEN TOT EEN NIEUWE HARMONIEUZE SAMENLEVING?”

De mannen met ‘gezond verstand’ hebben zich de afgelopen coronamaanden enorm kunnen profileren op de apenrots van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Vooral dat woord ‘Generaal’ zet de toon. De corona-speech van Mark Rutte was zeker ijzersterk en had alles over ‘samen’. “Ik reken op jullie” zullen we nooit meer vergeten, toch? In alle navolgende persconferenties nam de duidelijkheid en de eenduidigheid af. Wat ging er zo fout dat Nederland zo onrustig werd en dat waterkanonnen het nieuwe normaal werden? Zitten onze mannen en hun ego’s opgesloten in een tunnelvisie waar te weinig ramen in zitten en waar Maurice moet blaffen om eindelijk gehoord te worden? Een noodwet, een nood-app, maandelijkse noodverordeningen en straks misschien wel het gehele leger moeten ons rustig houden? Wij Nederlanders monddood? Dat wordt een historische uitdaging. Alles is volgens het kabinet de schuld van doorgesnoven hooligans. En wat nu dan?

“WAT GING ER ZO FOUT DAT NEDERLAND ZO ONRUSTIG WERD EN DAT WATERKANONNEN HET NIEUWE NORMAAL WERDEN?”

De hoogst intellectuele discussies en debatten op de apenrots van Den Haag hebben laten zien dat wij Trumpiaans zijn. We schelden er ook op los en zijn gaan geloven dat aanvallen de beste verdediging is in de arena van de nieuwe populistische politiek. De media en vooral de sociale media hebben van onrust, rellen, racisme, tegenstellingen, Johan Derksen en populisme hun dagprogramma gemaakt. Sex sells, maar shit ook. Nederland zit geboeid te kijken naar de videogame van tegenstellingen en conflicten alsof het een nieuwe André van Duin Show is. De Show is alleen heel slecht geregisseerd. Misschien overweegt Joop van den Ende wel ‘Jaap & Hugo de Musical’?

“SEX SELLS, MAAR SHIT OOK. NEDERLAND ZIT GEBOEID TE KIJKEN NAAR DE VIDEOGAME VAN TEGENSTELLINGEN EN CONFLICTEN ALSOF HET EEN NIEUWE ANDRÉ VAN DUIN SHOW IS.”

Nee, ik denk dat de mannen in pakken nu een keer plaats mogen maken voor de elegante vrouwen van verbinding. Ik denk dat onze fantastische Tweede Kamer Voorzitter Khadija Arib iedere dag laat zien wat ik bedoel. Wat een bijzondere vrouw. Irma Sluis heeft ook laten zien wat de mannen in pakken niet over de bühne kregen. Compassie is in gebarentaal zoveel groter gebleken dan de kille woorden. Nooit een woord over de duizenden slachtoffers. Hoe is het mogelijk? Sorry mannen, wat mij betreft heeft de coronacrisis laten zien dat we klaar zijn met de mannen in RIVM-, OMT- en kabinetspakken We staan volgens mij te springen voor een Angela Merkel, Michelle Obama, Jacinda Ardern of Sophie Wilmes?  Sigrid Kraag, Mona Keizer, Corrie van Brenk, Lilian Marijnissen en alle andere vrouwen in de Tweede Kamer kunnen het verschil maken.

“IRMA SLUIS HEEFT OOK LATEN ZIEN WAT DE MANNEN IN PAKKEN NIET OVER DE BÜHNE KREGEN. COMPASSIE IS IN GEBARENTAAL ZOVEEL GROTER GEBLEKEN DAN DE KILLE WOORDEN.”

Politiek is het Duitse leenwoord en betekent feitelijk ‘Beleid’. Politiek is niet bedoeld als grappenhuis of als apenrots voor doorgeslagen populisten of vastgeplakte pluchezoekers. Het Nederlandse overheidsbeleid zou de Nederlandse samenleving warmer, sterker, duurzamer en toekomstgericht moeten maken. Tijd voor oprechte vrouwenharten versus het gezonde verstand van de mannen in saaie pakken. Op naar de verkiezingen van maart 2021. Michelle for President in de Verenigde Staten? Yes, she can.

Bron foto: Michelle Obama – Becoming

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.