Mag het nog? De maand januari is alweer voorbij, dus een nieuwjaarswens komt nu veel te laat. Maar, een jaarwens mag toch nog? Ik wens jullie allen een vredevol, gezond en inspirerend nieuwjaar. Helaas bracht het jaarlijkse vuurwerkbombardement ook dit jaar weer veel slachtoffers, gewonden, overlast en schade. De -niet grappige- minister Grapperhaus zou het nog even aankijken alvorens het vuurwerkbeleid aan te passen. Hij neemt het nog even in overweging? Als de lente komt, zal het wel weer van de politieke agenda verdwijnen. Ik denk dat er nog net onvoldoende slachtoffers zijn gevallen voor een nationaal vuurwerkverbod. Het was natuurlijk nog net geen ramp blijkbaar. Bizar?! De mensen in Enschede zullen er ongetwijfeld een mening over hebben? Regeringsbeleid loopt graag traag achter de feiten aan. De comfortzone van de politici is redelijk groot en voorzien van verleidelijk, plakkerig en rijkelijk pluche. Toch is regeren vooruitzien en niet met schaamte en schande telkens achteruit kijken. Ik voorspel nu al -READ MY LIPS- een parlementaire enquête over het vuurwerkbeleid zodra het echt uit de hand loopt en er vele onnodige slachtoffers zullen vallen. Het wordt helemaal schrijnend als straks blijkt dat het pubers waren?
“De -niet grappige- Minister Grapperhaus zou het nog even aankijken alvorens het vuurwerkbeleid aan te passen.
”
Ik verbaas me erover hoe weinig er in de publieke opinie wordt gesproken over de vuurwerkgevers & -nemers: de mensen die verantwoordelijk zijn voor alle ellende. Welke menselijke behoefte wordt gekoesterd in het afvuren van raketten? Is het een oerdrift om te overleven? Het ontstaat ongetwijfeld in het reptielenbrein, want het humane brein lijkt me daarvoor te humaan. Het is volgens de statistieken een echt mannending! Dat verklaart al iets….Het is ook wel grappig dat we elkaar vervolgens een heel goed nieuwjaar wensen. Gelukkig zijn er ‘durfsteden’ die een vuurwerkverbod zullen invoeren en tegelijk het originele ritueel van siervuurwerk in ere gaan herstellen met spectaculaire vuurwerkshows. Zo hoort het. Ode aan de leiders die voorop lopen en zich minder druk maken wat dit voor hun herverkiezing betekent. Regeren wint zelden publieksprijzen en de beste stuurlui staan nog altijd aan wal.
“Welke menselijke behoefte wordt gekoesterd in het afvuren van raketten?”
Het nieuwe jaar 20|20 geeft misschien wel magische inspiratie voor een betere wereld met minder ‘vuurwerk’? Zo eens in de honderd jaar is het jaartal gevuld met gelijke cijfers. 1919 kunnen zich weinigen onder ons herinneren en 2121 gaan weinigen onder ons ervaren. Dus, dit is het unieke jaar in ieders leven waar de cijfers in de christelijke jaartelling een grote mate van gelijkheid laten zien. Gelijkheid is op deze planeet zeker niet vanzelfsprekend en steeds vaker daagt me de gekke gedachte dat ongelijkheid de oorspronkelijke bedoeling was. De Schepper van ons aardse bestaan heeft blijkbaar bewust gekozen voor de samenstelling van tegenstellingen. Was de Schepper vergeten dat verschillen tot geschillen leiden/lijden? De Schepper ontwierp een natuur die bestaat bij de gratie van actie-reactie, licht-donker, koud-warm, droog-nat, zwart-wit, water-vuur, man-vrouw, zon-maan, arm-rijk, gezond-ziek, geluk-tegenspoed, liefde-haat en last but not least ‘hemel vs hel’. Ik probeer het voor me te zien hoe de Schepper bedacht om alle mogelijke tegenpolen op onze Blauwe Planeet samen te brengen in de arena van het wereldse bestaan. Een soort videogame om vanuit het hemelse paradijs toe te zien hoe wij het met elkaar doen in alle aardse confrontaties? Het lijkt me een hoogst animerende videogame, zeker met de huidige hoofdrolspelers zoals Poetin en Trump. Dat geeft ongetwijfeld extra vuurwerk op de avonden dat de Schepper zich toch een beetje verveeld. Op Oudejaarsavond kijkt de Schepper zeker niet naar Nederland. Gelukkig blijft het in de rest van de wereld rustiger die nacht.
“De Schepper van ons aardse bestaan heeft blijkbaar bewust gekozen voor de samenstelling van tegenstellingen.”
Of was de hele opzet een oefening om samen te leren leven, samen te beleven? Het is mijn overtuiging geworden dat het zomaar de zin van het leven kan zijn: samen met elkaar! Ondanks alle verschillen kunnen mensen niet zonder elkaar en kunnen we niet zonder onze planeet. Tja, dan moeten we wel iets verzinnen om het aardse bestaan zo zinvol en duurzaam mogelijk te maken. Hoe dan? Samenleven -zeker in deze gevaarlijke, high tech samenleving- vraagt om zachte vaardigheden. In de eerste plaats om gastvrijheid: de liefde voor elkaar, de liefde voor de vreemdeling. Samenleven vraagt om gastvrijheid jegens de ander: ”Hartelijk Welkom, jij mag er ook zijn!” Het vraagt om een mindset en een heartbeat van ‘gelijkheid’. Gastvrijheid staakt als het gelijkheidsbeginsel ontbreekt. De uitdaging in de samenleving is dus gastvrijheid en gelijkheid? Ik vermoed het, maar ben geen deskundige. Als gastvrijheidsmissionaris kan ik hooguit ronduit bevestigen dat gastvrijheid mensen echt samenbrengt. Het is ons dagelijks brood. Onze interne gastvrijheid en warme bedrijfscultuur hebben onze organisatie intussen een “Great Place to Work” gemaakt. Voor ons vanzelfsprekend. Medewerkers zijn mededenkers die zich als een ‘vis in het water’ voelen om de beste versie van zichzelf te kunnen zijn. Hoe voelt het bij jou?
“Onze interne gastvrijheid en warme bedrijfscultuur hebben onze organisatie intussen een “Great Place to Work” gemaakt.”
Gastvrijheid is groot! Het gaat in essentie om het wegnemen van het vreemdelingengevoel van een nieuw geboren baby tot het opnemen van een vluchteling in een welvarend land. Zich thuisvoelen op onbekend terrein is de wens van iedereen, toch? Ons thuisvoelen op deze Blauwe Planeet is the bigger picture. Een hele duurzame groene uitdaging die een beetje teveel in brand staat?
Ik hoop dat de Schepper ons nog even de tijd geeft om de samenlevingsoefening te perfectioneren alvorens de zondvloed dreigt. Met de beelden van het heden zou ik redelijk ongeduldig worden of het aardse project gaat lukken. Rocket Man Elon Musk vertoont enig vluchtgedrag? Hij gaat er niet eens op wachten en maakt zich op om de Blauwe Planeet te verlaten en zich op Mars te vestigen. Wellicht vinden we het antwoord van ons videogame in het heelal of is het al aanwezig in Area51? De nieuwe serie op Netflix ‘Messiah’ is misschien wel een aanrader. Dan heb ik meteen de inspiratie voor deze blog prijsgegeven.
20|20 Het Jaar van de Gelijkheid is mijn motto geworden. Doe je mee? Lang leve de gastvrijheid!
Wil je meer informatie? Dat kan via mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.