15 maart werden 17 miljoen Nederlanders verzocht om thuis te blijven. Het was gevaarlijk om niet thuis te blijven. Samenkomen werd een risico voor virusverspreiding en een lockdown bleek (toen) de enige optie om erger te voorkomen. Wat een shock. Het bevel om thuis te blijven werd op 16 maart door Mark Rutte nog een keer extra benadrukt in zijn memorabele televisietoespraak. Heel Nederland keek naar een oorlogsverklaring tegen de nieuwe virusvijand en solidariteit moest ons redden van een onzichtbare tegenstander die veel slachtoffers zou maken. Ik vermoed maar eens dat Mark Rutte en alle andere regeringslieden zich zelfs een beetje verbaasd hebben over de directe gehoorzaamheid, volgzaamheid en solidariteit van het gehele Nederlandse volk. Nederlanders gingen over tot de nieuwe orde van de dag. Het Nieuwe Normaal was geboren en in het begin dachten we heel even dat het ook echt het oude normaal zou gaan vervangen. Gelukkig weten we intussen beter. Het oude normaal waar mensen niet zonder elkaar kunnen en elkaar blijven opzoeken, is tijdloos. Natuurlijk kunnen we even zonder, maar nooit heel lang. Sterker nog, als we echt gezond en sterk willen blijven, moeten we onze immuniteit vooral aansterken met knuffelkracht. Vijf maanden later zien we dat mensen zelfs de straat op komen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Ik denk dat ze zich manifesteren voor de oermenselijke wens om niet beperkt te worden in de meest menselijke behoefte: samen met elkaar. Het zou mooi zijn als de overheid hier met iets meer compassie en empathie naar zou kijken en meevoelen. Het eenzijdige handelen in naam van de volksgezondheid is legitiem en logisch, maar eenzijdigheid heeft altijd als gevolg dat de andere (onderbelichte) kant van zich laten horen. Alles wat geen aandacht krijgt wordt boos.

“HET NIEUWE NORMAAL WAS GEBOREN EN IN HET BEGIN DACHTEN WE HEEL EVEN DAT HET OOK ECHT HET OUDE NORMAAL ZOU GAAN VERVANGEN. GELUKKIG WETEN WE INTUSSEN BETER.”

Het Nieuwe Normaal heeft een langverwachte versnelling gebracht in het thuiswerken. Nood breekt cultuur? Waar kantoortuinen nog heel even een trend werden om nog meer mensen aan het kantoor te binden, heeft het thuiswerken nu voor altijd gewonnen. Flexplekken en kantoortuinen hebben de anonimiteit op kantoor alleen maar sterker gemaakt. Wat is de lol om ’s ochtends niet te weten waar je thuishoort op kantoor? Je krijgt een vrije, kleurloze, onpersoonlijke en vooral kleine werkplek toegewezen door het geautomatiseerde kantoorsysteem. Een gezellige afdelingssfeer is gestorven en iedereen zou dit geweldig vinden? Mensen zijn toch geen laptops die zich overal thuisvoelen omdat de baas het zo beter vindt? Integendeel, het werd de hoogste tijd dat de zinloze ochtendtocht naar het betonnen kantoor zou gaan plaatsmaken voor de inspiratie, rust en ruimte van het thuiskantoor. Thuiswerken heeft eindelijk de wedstrijd gewonnen en die wedstrijd zal niet snel door een ander concept overwonnen worden. Niets boven werken in bed of bad. In de douche is nog een beetje onhandig, maar daar zullen zeker nieuwe oplossingen voor verzonnen worden. Het thuiswerken en het thuisgevoel vragen van alle collega’s een nieuwe verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Eindelijk. Hierdoor kunnen we meteen definitief afscheid nemen van het militaristische top-down leiderschapsmodel. De bedrijven met een ijzersterke bedrijfscultuur hebben nu een hele grote voorsprong. Cultuur is wat er gebeurt als er geen toezicht is. De intrinsieke kracht van de organisatie wordt dan bepaald door de intrinsieke motivatie, inspiratie en ambitie van alle individuele teamplayers. Heerlijk. De totale kracht van een organisatie komt op die manier het beste los. De leiders van het verleden kunnen zich thuis dan concentreren op de aansturing van het thuisfront. Met de juiste reflectie komt die oude leiderschapsstijl snel ten val.

“INTEGENDEEL, HET WERD DE HOOGSTE TIJD DAT DE ZINLOZE OCHTENDTOCHT NAAR HET BETONNEN KANTOOR ZOU GAAN PLAATSMAKEN VOOR DE INSPIRATIE, RUST EN RUIMTE VAN HET THUISKANTOOR.”

De grote vraag is nu wat het thuiswerken voor effecten heeft op de thuissamenleving. Heb jij een thuiskantoor? Werk je in de keuken, de woonkamer, de slaapkamer, de badkamer of in een tiny office in de tuin? Wat doet het met jouw relatie? Met de kinderen? Komt er een nieuwe geboorte- of scheidingsgolf? De thuiswerkrevolutie is begonnen en we zullen zien welke klein- en grootschalige effecten er zullen ontstaan vanuit deze nieuwe megatrend. Huisje boompje beestje zullen zeker fors aan populariteit gaan winnen. Bouwmarkten, webshops, supermarkten en vele anderen kunnen intussen hun commerciële succes niet geloven. De beurskoers van Ahold Delhaize is niet voor niets fors gestegen na 15 maart. Dat geldt niet voor Shell. De nieuwe revolutie vraagt nu van leiders om hun koers heel snel aan te passen. Anders dan bij een gezellige evolutie is een revolutie een snelle jongen. Als je niet oplet, ben je morgen zomaar overbodig. Dus, wat is dan de nieuwe megatrend? Nou, die is dit keer simpel te herkennen. Thuis.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.