Ontspanning niet toegestaan!

7/12/2020

“Demagogie is een manier om de luisteraar van een onwaarheid te overtuigen door een beroep te doen op het ‘gezonde verstand’ en de ‘logica’ van één persoon.” ‘Nee, er is geen ruimte voor enige vorm van versoepelingen bij de besmettingscijfers.’ Dat is de slogan van het huidige kabinetsbesluit. Daarom blijft de horeca-, event- en cultuurbranche dicht. Dat is de waarheid en de logica die we als Nederlanders moeten geloven en begrijpen. De persconferenties van Mark & Hugo zijn het podium waarop die waarheden en logica worden gepresenteerd. Op zondag komen alle bewindvoerders en experts tezamen in het Catshuis en beraden zich op de maatregelen voor de periode die voor ze ligt. Ik zie het voor me dat ze met koffie en cake aan het vergaderen zijn. Dat mag niet volgens de noodverordeningen van de Veiligheidsregio’s, maar ik betwijfel of men zich hier strikt aan gehouden heeft. Zoals een boa onlangs zei: “Je mag uitsluitend zuurstof serveren…”. Bijeenkomsten in het Catshuis zullen wel een ‘Grapperhausje’ zijn en iedereen kan zich natuurlijk achteraf duizendmaal verontschuldigen voor de koffie… mocht die geschonken zijn. De gouverneur van Californië ging ook uitgebreid uit eten met zijn familie nadat hij net strenge maatregelen had afgekondigd. Hele oprechte verontschuldigingen hebben alles weer goedgemaakt. De elite vergeet soms dat regels voor iedereen zijn. De politie rijdt tenslotte ook door rood om een boef te pakken. Zo wordt alles wat krom is recht gekletst.

“DE PERSCONFERENTIES VAN MARK & HUGO ZIJN HET PODIUM WAAROP DIE WAARHEDEN EN LOGICA WORDEN GEPRESENTEERD.”

Het sluiten van de horeca-, event- en cultuurbranche is op z’n zachtst gezegd vreemd. Deze branches garanderen de 1M5 meter vanwege de zitplekken, het reserveren en registeren van alle aanwezigen en daarnaast hanteren ze zeer strenge hygiënemaatregelen. Veel ondernemers hebben geïnvesteerd in het buitenterras per 1 juni en zelfs Mark Rutte bleef eerder herhalen dat de horeca veiliger was dan het privéfeestje thuis. De huidige besmettingen vinden plaats op scholen, op privéfeestjes en vooral daar waar mensen in volle winkels en winkelstraten samenkomen. Black Friday werd een zwarte dag voor de horeca. Alles kon en mocht in de gloeiende winkelstraten van Nederland. Het deed me denken aan de ‘Halsema-bijeenkomst’ op de Dam. Niet te stoppen, toch? Sommige burgemeesters grepen een beetje in, nadat ze hun eigen Sinterklaassurprises hadden gekocht. Ik heb de boa’s niet gezien die strikt gehandhaafd hebben om de enorme massa’s mensen die zeker niet op 1M5 bleven: niet op straat en niet in de winkels. Alle horecazaken in de mooie winkelgebieden bleven gesloten als een ‘clear & present danger’ voor het winkelend publiek. Je zal toch maar in een restaurant op anderhalve meter zitten zo op Black Friday.

“ALLE HORECAZAKEN IN DE MOOIE WINKELGEBIEDEN BLEVEN GESLOTEN ALS EEN CLEAR & PRESENT DANGER.”

Het is dan ook overduidelijk dat de horeca-, event- en cultuurbranche gesloten blijven omdat er symbolisch iemand de schuld moet krijgen. In een crisis is het belangrijk om de schuldige aan te kunnen duiden. Dat geeft rust. Het volk denkt dan dat alles onder controle is. Daarnaast vormen deze drie sectoren de ‘vermaakindustrie’ en dat past natuurlijk niet in een crisistijd. Die kunnen wel even wachten, want er valt helemaal niets te lachen. Zelfs voor Youp van ‘t Hek wilt Halsema geen uitzondering maken. Dat deed ze wel voor haar eigen favoriete manifestatie op de Dam, maar zeker niet voor Youpie. In crisistijd kan er maar beter niet gelachen worden. Tegelijk bestaan deze drie sectoren uit hoofdzakelijk familiebedrijven: hardwerkende Nederlanders die het risico aandurven om een bedrijf te runnen in Nederland. De hardwerkende hospitality- en cultuurmensen staan bekend om hun nederige gastvrijheid en hun goedlachse aard. Een ideale doelgroep om als schuldenaars aan te wijzen. Ze komen toch niet in opstand. Het zijn gastgevers, dienaars, pleasers, superpleasers en worden blij van andere mensen blij maken. Precies in deze tijd zou je die mensen en bedrijven nodig hebben om het moraal in de samenleving hoog te houden. De overheid zou dinercheques moeten uitdelen aan het volk zodat het ‘samen-sterk-adagium’ meer dan een verkiezingsslogan zou worden. Samen? Wie wordt er bedoeld met ‘samen’? De supermarkten, bouwmarkten, winkelstraten, KLM en alle andere sectoren die intussen weer op volle toeren draaien? Ik gun het ze van harte. Ze vormen de basis van onze reële economie. De horeca-, event- en cultuurbranche zorgen normaliter voor het gezonde vermaak en afwisseling van hardwerkend Nederland. Hartverwarmende gastvrijheid en ontspannend entertainment is de core business van de ‘Huiskamer van Nederland’. Die wordt echter achtervolgd en vervolgd als schuldenaar van de coronacrisis. De sensatiemedia in Nederland doet er keurig aan mee en de Big Tech idem dito. De dominantie van Google, Twitter, Facebook en Instagram bepaalt nu wat goed en slecht voor ons is. Ze vormen onze nieuwe geloofsovertuiging. Hun digitale kerken worden ook vrijgesteld van maatregelen?

“DE HORECA-, EVENT-, EN CULTUURBRANCHE ZORGEN NORMALITER VOOR HET GEZONDE VERMAAK EN AFWISSELING VAN HARDWERKEND NEDERLAND.”

Black Friday. De zwartste dag voor de horeca. De dubbele maten en de dubbele moraal lijken met Black Friday zijn hoogtepunt bereikt te hebben. Na de ‘KLM-vliegen-is-veilig-waarheid’, het ‘Grapperhausje’ en ‘Hugo’s Wonderwereld’ van apps, dashboards, te laat testen en niet als eerste vaccineren in Europa, is Black Friday het dieptepunt van het huidige kabinetsbeleid tegen de verspreiding van het virus. Hoe geloofwaardig wil je zijn en hoe trouw blijven we aan de dubbele moraal van de dubbele maten? Het is met kromme tenen en knarsende tanden dat je moet ondergaan wat demagogie met mensen kan doen. Laat de vaccinatie maar komen en hopelijk verdwijnt hiermee de angst, de hypnose, de demagogie en het mismanagement van de hoeders van ons, het volk.

https://www.khn.nl/corona/blackmonday

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.