De zomer is nog niet voorbij, maar de hittegolven hebben ons land intussen verlaten en de akkers, bloemen en planten krijgen weer hemelwater. Dat heeft nogal op zich laten wachten. De opwarming van de aarde heeft ons deze zomer een voorgerechtje gegeven en ik denk dat het hoofdgerecht snel zal volgen. Zomerse temperaturen van 35 graden of meer zullen dan geen uitzondering meer zijn. Deze nieuwe werkelijkheid zal ongetwijfeld verstrekkende consequenties hebben voor onze economie en in het bijzonder voor onze horecabranche. Ik vermoed maar eens dat de vrijetijdsindustrie en de aangesloten food & beverage industrie een boost hebben gekregen van de volksverhitting. Het aandeel Heineken zal zich gesterkt voelen door de toenemende internationale droogte en dorst. Ik vermoed dat alle 0 % biertjes de grootste zomerhit van dit jaar zijn geworden. De Nederlandse zomereconomie zag trouwens zo’n 20% minder mensen naar de Spaanse costa’s afreizen en dat begrijp ik. De vakantiekracht van de Spaanse zon hadden we dit jaar ook in de rest van Europa en dat scheelt een hele volksverhuizing.

“Deze nieuwe werkelijkheid zal ongetwijfeld verstrekkende consequenties hebben voor onze economie en in het bijzonder voor onze horecabranche.”

De nieuwe vraag die zich heeft aangediend is: wie gaat de biertjes serveren? De boost in de horecabranche gaat gepaard met een acute vraag naar 22.000 extra horeca-mensen. Naast de vraag in ‘handel’ is de schreeuw naar horeca-personeel het grootst. Dat is nogal wat. Mijn zorg daarbij is dat het horeca vak een groot imagoprobleem heeft en dat (ondanks alle kookprogramma’s) de Nederlandse opleidingen onvoldoende inspelen op de vraag uit de markt. We leiden heel veel managers op die de branche verlaten en hebben veel te weinig respect voor de zwarte en witte brigades. Een beetje vergelijkbaar met de over-bureaucratisering van de politie met te weinig agenten op straat en steeds meer procedures, regels, systemen en managers. De zomerse hitte en de acute vraag naar 44.000 extra horeca-handen vraagt om acute actie. In het andere geval zal zelfbediening het belangrijkste serviceconcept worden van een oververhitte horeca. Uiteraard stelt zich de vraag of we voldoende doen om het imago van de horecabranche te verbeteren.

“Mijn zorg daarbij is dat het horeca vak een groot imagoprobleem heeft…”

Hartverwarmende hospitality vraagt om ‘warme leiders’ in de dienstverlenende bedrijven die met oprechte passie hun medewerkers de beste versie van zichzelf laten zijn. Dienende leiders met een onderscheidende bedrijfscultuur in plaats van een inwerkprogramma van een kwartier. De zomerse hittegolven hebben onze branche hopelijk aan het denken gezet. Service en loyaliteit komen nooit meer vanzelf!


Op de hoogte blijven van NewHospitality? Volg ons op Twitter & Instagram.

Interesse in een Keynote of Blind Date? Bekijk de services!