Het is wachten op het regeringsbesluit van 21 april aanstaande of de (intelligente) lockdown in Nederland per 29 april wordt opgeheven of dat we toch richting de zomer gaan met de huidige maatregelen. Ik vrees dat we er dan nog niet zijn. Iedereen kan de meivakantie vergeten zei Rutte. “We zijn nog niet aan het einde van het begin” is zijn historische uitspraak waarmee duidelijk werd hoe lang deze coronacrisis kan gaan duren. Ik ben vooral benieuwd naar de kille grafieken en de koude algoritmes van het RIVM en de visie van het OMT hierop.

“Ik vrees dat we er dan nog niet zijn.”

Tegelijk krijg ik steeds meer bewondering voor de Zweedse aanpak, waarbij alles zoveel mogelijk open blijft. Zij zijn ervan overtuigd dat het coronavirus nog heel lang in de samenleving zal doordringen en vinden het daarom onverantwoord om gedurende zo’n lange tijd iedereen ‘op te sluiten’. Vooral schoolgaande kinderen moeten niet de dupe worden van dit soort maatregelen, is hun visie. De Zweedse aanpak heeft uiteraard ook zeer strenge maatregelen die moeten voorkomen dat het virus zich te snel verspreid. ‘Social distancing’ is in Zweden waar alles om draait. Tegelijk zorgen ze voor strikte quarantaine voor ouderen en risicogroepen. In tegenstelling tot de Nederlandse laconieke cultus houden de eigenzinnige Zweden zich aan de social distance maatregelen. De rekenmodellen laten zien dat het kan. De buren kijken zich de ogen uit. ‘Not invented here’ is nu wat hun tegenhoudt?

“Vooral schoolgaande kinderen moeten niet de dupe worden van dit soort maatregelen, is hun visie.”

In Nederland moest helaas de regering hard ingrijpen na een weekend vol anti-corona zuipfeesten, volle stranden, drukke parken en roekeloze massa’s die zich ‘untouchable’ waanden. Echt Holland op z’n smalst! Hoe bizar is dat? In Nederland heeft tolerantie misschien ook wel z’n langste tijd gehad? Ik denk dat in deze situaties het erg fijn zou zijn als we een keihard zero-tolerance beleid voeren en niet -zoals altijd- er een polder/modder/praatbeleid op nahouden. De politie moet misschien weer politie worden en minder de proces-verbaal-boekhouders?

“Hoe bizar is dat? In Nederland heeft tolerantie misschien ook wel z’n langste tijd gehad?”

Wat mij betreft openen we weer de deuren van de horeca waar je met gepaste afstand kunt zitten; op een terras in de buitenlucht of in het restaurant met genoeg ruimte. In Zweden is de zittende horeca open en is de sociale controle groot over het op afstand zitten. Het openen van de zittende horeca en kleinere bijeenkomsten gaat de samenleving weer zuurstof geven. De verlaten steden, stranden, parken en bedrijven moeten ons precies nu helpen om met elkaar hier doorheen te komen. Alleen samen gaan we het redden, maar van samen is op dit moment weinig sprake. We leven collectief in een digitale bubbel en Skype houdt ons overeind.

“Het openen van de zittende horeca en kleinere bijeenkomsten gaat de samenleving weer zuurstof geven.”

Als Mark Rutte het aandurft om te blijven spreken in kleine zalen en blijft dansen in scholen, dan is dat een goed schoolvoorbeeld. Nederlanders zullen zich wellicht voor het eerst anders sociaal moeten gedragen, maar misschien is dat een les die onze economie kan redden. Zonder zuurstof gaat de samenleving het erg zwaar krijgen en alles weer oplossen in de toekomst kan alleen als alle vitale organen in de samenleving het nog allemaal doen. Op dit moment stapelen we in de horeca onaflosbare schulden op die ook in een florerende toekomst niet zomaar even terugbetaald kunnen worden. Ook die rekenmodellen hebben een steile helling en een dramatische piek. Ik ben benieuwd welk tweede, derde of vierde NOW-fonds er gaat komen om de vitale bedrijven van toen een toekomst te geven? Economie is meer dan alleen euro’s doneren.

Wil je meer informatie? Dat kan via  mijn Instagram of LinkedIn. Of heb je interesse in een keynote? Neem dan de 1e stap en klik hier.